To Sin City: A Dame for Kill έρχεται και εγώ δεν έχω κρύψει οτι την αναμένω εναγωνίως. Η πρώτη ταινία της "Αμαρτωλής Πόλης" είχε κορυφαίο cast και φανταστική neo-noir αισθητική.
Όταν λοιπόν είδα οτι δημιουργός του Sin City ήταν ο Frank Miller, ένας comic book artist που έχει επηρεάσει τον κόσμο τόσο των comic όσο και των ταινιών, τον έψαξα, έμαθα για αυτόν και περιμένω κάθε καινούρια του δουλειά.
Ποιος είναι όμως αυτός ο δημιουργός και πως έχει επηρεάσει comic και κινηματογράφο?
Ο Frank Miller (γεν. 7 Ιανουαρίου 1957) ξεκίνησε να δουλεύει απο νεαρός για την Marvel δημιουργώντας τα εξώφυλλα του Spectacular Spider-Man. Σε εκείνο το comic ο DareDevil ήταν ένας δευτερεύον χαρακτήρας, χωρίς μεγάλη σημασία και με χαμηλές πωλήσεις.
Το comic του DareDevil γνώρισε τεράστια επιτυχία, τόσο για το σενάριο που έγραφε ο Μίλλερ, όσο και για το ιδιόμορφο σχέδιο του. Οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν και ο Μίλλερ έγινε περιζήτητος artist.
Επόμενο project του ήταν μια mini σειρά για τον Wolverine που αφηγούνταν μια περιπέτεια του Wolverine στην Ιαπωνία. Η ταινία The Wolverine βασίζεται σε αυτό το comic.
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο Μίλλερ πηγαίνει στην DC και γράφει το Batman: The Dark Knight Returns το οποίο άλλαξε εξολοκλήρου το πως παρουσιάζεται ο χαρακτήρας τόσο στο χαρτί όσο και στην οθόνη.
Στο comic που έγινε και δύο πολύ καλές animation ταινίες, ο Μίλλερ μας παρουσιάζει έναν γερασμένο Batman που επιστρέφει στην ενεργό δράση για να πολεμήσει το έγκλημα στην Gotham. Στοιχεία όπως τα μεταλλικά βοηθητικά, το batmobil που είναι στην ουσία τανκς και η στολή που θυμίζει στρατιωτική στολή τα εισήγαγε αυτός και χρησιμοποιήθηκαν απο τον Nolan στην εκπληκτική τριλογία του Dark Knight.
Μια καταγραφή της επιρροής του Miller.
O Μίλλερ έπειτα πηδάει στο κινηματογράφο και γράφει τα σενάρια για τα Robocop 2 & 3. Οι ταινίες παίρνουν πολύ αρνητικές κριτικές και ο Miller κατηγορεί το studio για αλλαγές στο σενάριο του που χάλασαν το τελικό αποτέλεσμα.
Επιστρέφει στη συγγραφή comic και καθιερώνεται ως δημιουργός comic για ενήλικους, γράφοντας για την Dark Horse το Sin City.
Χαρακτηριστικό είναι οτι έφτιαξε το comic με την απογοήτευση των Robocop ακόμα φρέσκια, φτιάχνοντας ένα comic που δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ ταινία, τόσο εξαιτίας του ιδιόμορφου σχεδίου, όσο και γιατί υποσχέθηκε να μην ξαναδώσει άδεια ώστε δουλειά του να γίνει ταινία.
Αρχές του 2000 ο σκηνοθέτης Robert Rodriguez καλεί τον Miller για να φτιάξουν μαζί ένα μινι φιλμ για το "The Customer is Always Right", μια ιστορία του Sin City. Ο Μίλλερ βλέπει οτι ο Rodriguez είναι απόλυτα πιστός στο comic και οτι η τεχνολογία μπορεί να αποδώσει το κλίμα του πρωτότυπου. Του δίνει λοιπόν το πράσινο φως για κανονική ταινία και κάθεται και στη καρέκλα του σκηνοθέτη μαζί με τον Rodriguez.
To αποτέλεσμα ηταν η φανταστική ταινία που κυκλοφόρησε το 2005, να επαναφέρει στην μόδα το noir και να εισάγει την neo-noir αισθητική, υπογραφή του Sin City. H ταινία έκανε τα comic του Μιλλερ να ερθουν ξανά στο προσκήνιο και μετά απο μερικά χρόνια ο Zack Snyder γυρνάει τους 300 το οποίο ήταν βασισμένο σε comic του Μίλλερ. Η ταινία ήταν ακόμα μια εισπρακτική επιτυχία που έφερε το sequel 300: Rise of an Empire και μετά απο λίγο την επιστροφή του Μίλλερ και του Rodriguez στην σκηνοθετική καρέκλα για το πολυαναμενόμενο sequel Sin City: A Dame to Kill For.
Και για τα δύο sequel ο Μίλλερ έκατσε και έγραψε καινούρια κεφάλαια στα comic.
Δείτε τον ίδιο τον Μίλλερ να μιλάει για την νέα του ταινία και την πορεία του
Κάπως έτσι, με το Sin City: A Dame to Kill For φτάνουμε στο σήμερα. Με μια πορεία 30 χρόνων ο Μίλλερ επηρέασε δύο τέχνες και δεκάδες δημιουργούς. Μας έχει δώσει μερικές απο τις καλύτερες ιστορίες που μπορείς να βρεις σε νέους και παλιούς comic χαρακτήρες, με ρεαλιστική σκοτεινή ματιά και σοβαρότητα.
Το Hollywood που πλέον ζει απο τις Comic μεταφορές, παίρνει όλο και περισσότερες ιδέες απο τον καλλιτέχνη, φτιάχνοντας τεράστια blockbuster (το Superman v Batman που έρχεται θα είναι κατα πολύ βασισμένο στον γερασμένο Batman του Batman: The Dark Knight Returns ενω την ίδια στιγμή αυτός φτιάχνει τα μικρά αριστουργήματα που είναι τα comic του και οι ταινίες όπως το Sin City και η συνέχεια του που δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι ταινιάρα.
Έτσι λοιπόν ο Frank Miller παίρνει τον Φόρο Τιμής του Αλλοδαπού και μπαίνει στο Hall of Fame μας
Έτσι λοιπόν ο Frank Miller παίρνει τον Φόρο Τιμής του Αλλοδαπού και μπαίνει στο Hall of Fame μας
Εύγε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου